Turnir mesta Ajdovščina 2019

28.05.2019.

25.05.2019. mlađi morčići Rječine nastupili su na međunarodnom turniru u Sloveniji. U jakoj konkurenciji, obje selekcije Rječine prošle su grupnu fazu natjecanja. Rječina B je posustala u osmini finala gdje je bolja bila momčad ND Bistrc, dok je Rječina A ispala u četvrtfinalu od starog poznanika, ekipe riječke Lokomotive A.
Dan je počeo pomalo neobičnim incidentom - na parkiralištu u Dražicama nije se pojavio autobus kojim su igrači trebali doći do Ajdovščine. Brzom i koordiniranom akcijom trenera i Divih riba organiziran je prijevoz osobnim automobilima. Usprkos početnim problemima, ekspedicija je mogla započeti.

Rječina A - Olimpija beli 0-1
Momčad Rječine A otvorila je natjecanje utakmicom protiv ekipe Olimpija beli.
Iako pamtimo i bolja izdanja Rječine, dečki su bili ravnopravan, ako ne i bolji protivnik u ovoj utakmici. Već u 3. minuti udarac je oprobao Leo Marčelja, no lopta odlazi pored gola.
U 7. minuti fino dodavanje izbacuje u priliku Dominika Lukežića, no njegov udarac je završio u rukama protivničkog golmana.
Minutu poslije identična situacija sa identičnim ishodom - lopta je u rukama golmana.
Olimpija je bila bez izrazitijih prilika sve do 13. minute i kontranapada koji je zatekao obranu Rječine na spavanju. 1-0 za Olimpiju!
U preostale dvije minute susreta bilježimo još jedan pokušaj Dominika Lukežića, no golman Olimpije je i ovoga puta bio na mjestu.

Rječina B - Bilje beli 2-1
Rječina b je bolje ušla u utakmicu, već u 2. minuti poveli su golom Frana Čargonje koji je odbijenu loptu pospremio u mrežu.
Već u sljedećoj minuti blizu postizanja pogotka bio je i njegov brat Niko. Sjajan udarac iz daljine golman Bilja je krajnjim naporom odbio u korner.
U 8. minuti udarac je oprobao još jedan Čargonja. Ovog puta udarac je uputio Ivan, no lopta prolazi pored gola.
Pritisak Rječine trajao je sve do 10. minute kada Bilje iz kontranapada poravnava rezultat na 1-1.
Nakon toga kreće njihova dominacija, samo sjajni golman Lucian Pešćica drži Rječinu u egalu.
U 12. minuti napadač Bilja izlazi sam ispred gola no izvrsni Pešćica drži svoja vrata zaključana.
U 13. minuti sjajnom paradom dovodi još jednog protivničkog napadača do očaja, a u sljedećem napadu i vratnica je na strani Rječine.
I kako to obično biva, pred sam kraj utakmice Ante Đapić sjajno dugom loptom pronalazi Floriana Radia koji se odlično snalazi sam ispred protivničkih vratiju i odvodi Rječinu B u prvu pobjedu na ovom turniru!

Rječina A - ND Bistrc 0-0
Drugi protivnik Rječine A je bio ND Bistrc, ekipa s kojom smo se već susreli na turniru u Klani prošle godine. Nakon početnog odmjeravanja snaga Rječina je bila nešto bolja. U 4. minuti zapisali smo veliku priliku Nike Valića, no golman Bistrca uspio je spriječiti najgore.
U 5. minuti bilježimo gužvu u kaznenom prostou nakon udarca Lea Marčelje, no u izglednoj prilici napadači Rječine su se spetljali.
Bistrc pomalo preuzima inicijativu, igra se prenosi na polovicu Rječine, no bez izglednijih prilika.
Najveću šansu opet je imala Rječina u sam smiraj susreta kada Leo Marčelja odapinje još jedan opasan udarac, no branič Bistrca glavom čisti loptu sa same gol crte!

Rječina B - Brinje Grosuplje 0-0
Samo otvaranje ove utakmice pokazalo je tko će biti glavni akter. Brinje je krenulo aktivnije i već u 2. minuti dolazi u stopostotnu priliku, samo briljantna obrana Luciana Pešćice ostavlja Rječinu na životu.
Brinje je opasniji protivnik, kod Rječine prijeti jedino Ivan Čargonja udarcima iz daljine u 4 i 8 minuti, no za malo neprecizno. U 10. minuti ima i najizgledniju priliku utakmice za Rječinu. Florian Radi dodaje loptu u situaciji kada je i sam mogao opaliti po golu, loopta dolazi malo previše u stranu odakle Ivan Čargonja upućuje udarac koji odlazi malo iznad grede.
Najbolji igrač utakmice je bez dvojbe Pešćica koji sjajnim obranama čuva svoju mrežu netaknutom. Pamtimo njegove nemoguće obrane u nekoliko navrata kada su napadači Brinja izlazili sami ispred gola. No najljepša obrana se dogodila u 15. minuti kada udarac Brinja pogađa stativu, odbijena loptu već svi vide u golu. No ne i Pešćica čiji mačji refleks ponovno spašava vrata Rječine!

Rječina A - Lokomotiva B 8-0
U posljednjoj utakmica u skupini Rječina A razvalila je svoje protivnike. Lokomotiva B tijekom cijelog susreta gotovo da nije prešla centar igrališta!
Već u 2. minuti Rječina dolazi u vodstvo golom Nike Valića.
U 4. minuti sjajan centaršut Tonya Macuke pronalazi usamljenog Mattea Paviu koji glavom pogađa mrežu za 2-0.
Na 3-0 povisuje Jakov Sudan, nakon gužve u kaznenom prostoru odbijenu loptu sprema u mrežu.
Totalni pritisak Rječine ne posustaje, u 7. minuti povratnu loptu Jakova Sudana Leo Marčelja krasno plasira u nebranjeni dio mreže.
8. minuta i već je 5-0, Niko Valić s lijeve strane zakucava loptu u mrežu.
U 10. minuti slobodni udarac Frana Babića, no lopta pogađa živi zid.
U 12. minuti Tony Macuka upućuje udarac koji za malo prolazi pored desne stative, no akciju prati Jakov Sudan koji uklizava i posprema loptu u mrežu za 6-0.



Isti igrač postiže svoj treći pogodak na utakmici u 13. minuti. Nakon što se lopta šetala po kaznenom prostoru dolazi na lijevu stranu do Lea Marčelje čiji ubačaj Jakov smiruje i lijevom nogom plasira u mrežu. 7-0.



Konačni rezultat postavlja Dominik Lukežić. Na samom kraju utakmice, izborio se za loptu i pospremio je po osmi put iza nemoćnog golmana Lokomotive B.

Rječina B - Vipava 1-1
U posljednjoj utakmici grupne faze Rječina B susrela se sa Vipavom koja je nešto bolje ušla u susret i već u 3. minuti povela sa 0-1. U 7. minuti Ivan Čargonja rukom spašava siguran gol, sudac nije imao izbora nego dosuditi kazneni udarac. Rječina B ima sreće, snažan udarac zaustavlja greda. Vipava je bolji protivnik, u 13. minuti Lucian Pešćica još jednom pokazuje vrhunske reflekse i spašava svoju mrežu. Odmah u sljedećem napadu veliku priliku ima Florian Radi, no bez uspjeha. Tu se Rječina lagano vratila u igru, u 14. minuti loptu prema golu upućuje Ivan Petrović Večerina, no golman Vipave brani. I onda praktički u zadnjoj akciji na utakmici stvara se gužva pred golom Vipave, najbolje se snalazi Ivan Petrović Večerina i šalje loptu u mrežu. 1-1.
Obje ekipe Rječine plasirale su se u osminu finala. Rječina A igrala je protiv prvoplasirane ekipe grupe A, Kobarid, dok je Rječina B išla na noge ND Bistrcu.

Rječina A - Kobarid 1-1
Po procjeni vašeg izvjestitelja, ovo je bila možda i najbolja utakmica Rječine A na turniru. Dečki su krenuli jako od samog početka i već u 2. minuti poveli su sa 1-0. Sjajan prodor Dominika Lukežića po lijevoj strani, ubacivanje pred gol gdje Niko Valić sa 2 metra ne griješi i dovodi Rječinu u prednost.
U 4. minuti bilježimo slobodan udarac Frana Babića, lopta odlazi pored gola. Slijedi opasan napad Kobarida u kojem vratnica spašava Antonia Veličića. U 7. minuti još jedan slobodan udarac izvodi Jakov Sudan, preko gola.
U 8. minuti, u jeku pritiska Rječine, Kobarid izlazi u brzu kontru i poravnava rezultat na 1-1. Odmah potom odgovara Rječina krasnom akcijom od noge do noge, Dominik Lukežić za Niku Valića, on pronalazi Tonyja Macuku no lopta odlazi pored gola. Do samog kraja utakmice prilike se redaju za Rječinu, ali bez rezultata. Niko Valić se oprobao iz slobodnog udarca, Dominik Lukežić je imao dvije prilike od kojih je najbolja bila ona nakon centaršuta Lea Marčelje, no i taj udarac glavom je završio u rukama golmana Kobarida. Pobjednik susreta ipak se morao odlučiti izvođenjem penala.
Kobarid je nakon prve serije poveo sa 0-1, dok je udarac Frana Babića prošao tik uz lijevu stativu.
Druga serija, Kobarid za 0-2:



Leo Marčelja uz malo sreće smanjuje na 1-2:



Treća serija, Antonio Veličić brani, ostaje 1-2:



Niko Valić je siguran i poravnava na 2-2:



Četvrta serija, Kobarid šalje loptu preko gola, ostaje 2-2:



Jakov Sudan pogađa za 3-2 i zasluženi prolaz u četvrtfinale:



Rječina B - ND Bistrc 0-2
U drugoj utakmici Rječina B se namjerila na ipak bolju ekipu ND Bistrca koja je zasluženo pobjedila sa 0-2 i plasirala se u četvrtfinale. Najbolji pojedinac opet je bio Lucian Pešćica koji je držao mrežu netaknutom do 6. minute kada Bistrc dolazi u prednost neobranjivim udarcem u rašlje.
I u nastavku susreta Bistrc ima premoć, nismo zabilježili niti jednu ozbiljniju prigodu Rječine. Pešćica je sa nekoliko intervencija držao susret u neizvjesnosti sve do posljednje minute kada igrač Bistrca u kontra napadu izlazi sam pred gol Rječine i postavlja konačni rezultat 0-2.

Rječina A - Lokomotiva A 0-2
U četvrtfinalnoj utakmici ekipu Rječine dočekao je stari poznanik, suligaš Lokomotiva A. Iako nam se čini da bi u pet međusobnih susreta Rječina pobjedila u četiri, danas se dogodio taj jedan poraz.
Već u 2. minuti Lokomotiva je povela sa 0-1, snažan udarac sa ruba kaznenog prostora iznenadio je Antonia Veličića i završio u mreži.
Nakon toga Rječina ima terensku inicijativu, redaju se prilike i gužve ispred gola Lokomotive, ali bez rezultata. Vrijedna spomena ona je iz 4. minute kada Dominik Lukežić u velikoj prilici šalje loptu preko gola, kao i ona Mattea Pavie u 11. minuti kada na centaršut Tonya Macuke šalje loptu također pored gola. Bilo je još prilika koje vaš reporter u žaru borbe nije uspio zabilježiti. Nakon silne inicijative Rječine Lokomotiva u 13. minuti razvija još jedan kontra napad i potvrđuje prolazak u polufinale pogotkom za 0-2.
Dojma smo da su obje momčadi odigrale dobar turnir, te da i kod jednih i kod drugih ima mjesta za još bolju igru. Sve rezultate, strijelce i igrače koji su sudjelovali na turniru možete pronaći na našoj stranici OVDJE.

© 2017- Dive Ribe by RS