7. ljetni kup Sarajevo

08.07.2019.

“Pišeš izvještaj tjedan dana kasnije, matere ti? Niđe veze, jarane, niđe veze…”
Tako bi otprilike tekao razgovor između urednika sportske rubrike i vašeg izvjestitelja da kojim slučajem piše za Dnevni avaz. I imao bi čovjek pravo, niđe veze da se izvješće toliko čeka.
No bolje ikad nego nikad, eto kako nam je bilo u Sarajevu, na posljednjem turniru ove sezone.
četvrtak, 27.6.2019.
Na put se iz Dražica krenulo u 5:30. Ni trepnuli nismo i deset sati kasnije stigli smo na odredište. Ekskluzivni poslovni kompleks braće Mujić i hotel u sklopu istoga bio je naš dom sljedeća 3 dana.
Ostatak prvog dana iskoristio se za posjet Baščaršiji. Degustirale su se tufahije, baklave i slične delicije, povećala se ionako velika kolekcija dresova raznih Mbappea, Manea, Salaha, Alissona i ostalih. Nakon toga povratak u hotel i odmor pred sutrašnje otvaranje turnira.
petak, 28.6.2019.
U prekrasnom ambijentu sportskog centra Safet Zajko prvi susret za Rječinu igrao se u 12:30. Odmah u prvoj utakmici Rječina se namjerila na odličnu ekipu Sarajeva. U utakmici u kojoj praktički nije bilo udarca na gol niti s jedne niti s druge strane, rezultat nije mogao biti drukčiji nego 0-0. Mora se priznati da je Sarajevo bilo bolji protivnik, no podjela bodova bila je ipak najrealniji ishod ovog susreta.
Druga utakmica dana bila je na rasporedu u 19:10, protivnik je bila ekipa Derby-ja.
Otvaranje je bilo odlično, već u 2. minuti u sjajnoj se prilici našao Dominik Lukežić, no lopta je prohujala tik pored desne vratnice. Prvih destak minuta inicijativa je bila na strani Rječine, no bez većih prigoda. U drugom dijelu utakmice protivnik dolazi do daha, a u 17. minuti dolazi u prednost od 0-1. Ubacivanje sa centra pred gol Rječine, lopta se u gužvi odbija iza leđa vratara Rudara.
Pogodak je potpuno demoralizirao igrače Rječine, već u sljedećem napadu je Derby mogao povesti sa 0-2, no Karlo Rudar sjajnom obranom spašava svoju mrežu.
Ipak, minutu kasnije bio je nemoćan. Obrana Rječine opet je zaspala, ubačaj sa desne strane pronašao je slobodnog napadača Derbija kojem nije bilo teško sa 3 metra glavom dovesti Derby u vodstvo od 0-2.
Zasluženi poraz i ne baš dobra igra, činilo se da će igrači i Dive ribe ovoga puta u Sarajevu biti samo turisti. Društvo iz Dražica pognutih se glava vratilo u hotel.
subota, 29.6.2019.
Činilo se da je rani termin odigravanja utakmice još jedna otegotna okolnost za igrače i pogotovo navijače. Kako je dio Divih riba noć prije otkrivao čari noćnog života Sarajeva, dolazak na utakmicu u 7:55 bio je za njih nemoguća misija. Između ostalih, na tribini se nije pojavio niti samoprozvani predsjednik muzike i zamjenski vođa Divih riba, stanoviti T.Ć.(molimo, ne ga zamijeniti sa stanovitim N.Č., koji je iz objektivnih razloga bio odsutan).
Protivnik je bila ekipa Soccer, koji su u prvoj utakmici svladali Derby sa 1-0. Izgledalo je da se sve urotilo kontra Rječine i Divih riba.
No tako nisu mislili igrači Rječine. Žustro i odlučno ušli su u utakmicu, i to im se isplatilo već u 3. minuti. Jakov Sudan sprema loptu u mrežu za 1-0, a igračima Rječine kao da je nestao uteg kojega su do tada nosili na leđima.
Bili su bolji protivnik, igra se odvijala cijelo vrijeme na polovici Soccer-a.
Već u 7. minuti utakmica je riješena. Pomalo nerezonski udarac iz prve Jakova Sudana sa ruba kaznenog prostora u gužvi se odbija u mrežu za 2-0.
Ostatak susreta protekao je u dominaciji Rječine, no rezultat je ostao nepromijenjen. Rječina se kao drugoplasirana u grupi plasirala u osminu finala!
Taj susret se jedini odigrao na igralištu NK Igman, na terenu nešto manjih dimenzija. Po prvi puta u karijeri igrači Rječine igrali su utakmicu u 22 sata.
Protivnik je bila ekipa Romari, koja je prilikom zagrijavanja odavala dojam vrlo ozbiljne i dobre ekipe.
No nešto manji teren i odlična, agresivna igra Rječine nije im dopustila da se razmašu. Svakako je i odlična obrana Rudara u 4. minuti pomogla da se voda skrene na mlin Rječine. U žustroj utakmici obje su momčadi imale nekoliko poluprilika.Na strani Rječine bilježimo udarce Pešćice, Sudana i Frana Babića, no bez promjene rezultata. Romari je također u 14. minuti imao izglednu prigodu, no lopta je otišla pored gola Rječine.
Pobjednik se morao odlučiti izvođenjem penala.
Prvi je loptu na bijelu točku postavio Florian Radi, koji je utakmicu odigrao pod temperaturom. Sigurnim udarcem dovodi Rječinu u vodstvo – 1:0.



Romari je također siguran, golman Veličić nije imao šanse – 1:1.



Jakov Sudan je također siguran, Rječina vodi 2:1.



Romari izjednačava na 2:2.



Fran Babić je također nemilosrdan, 3:2 za Rječinu.



Romari i dalje prati, rezultat je 3:3.



Tony Macuka ne podliježe pritisku i opet dovodi Rječinu u prednost – 4:3



Romari ipak prvi posustaju, iako dobar, udarac završava na gredi, ostaje 4:3.




Slavlje na terenu i tribinama, Rječina se plasirala u četvrtfinale!
nedjelja, 30.6.2019.
Utakmica se igrala u 9:00, stručni stožer i navijači su opet su bili oprezni te su se svi spakirali kako bi se u slučaju poraza čim prije krenulo put kuće. I osmina finala je već sjajan uspjeh.
I takav pristup se pokazao kao pravi.
Protivnik je u četvrtfinalu ekipa Dara. Iako je pobjeda bila minimalna, ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje. Rječina je krenula dobro, redali su se korneri, Lukežić radi dar-mar po lijevoj strani u više navrata. U 4. minuti bilježimo ubačaj Sudana, no obrana Dara ipak u gužvi uspijeva otkloniti opasnost.
U 9. minuti Veličić čuva svoja vrata nakon udarca napadača Dara. U 10. minuti još jedan udarac Sudana golman brani.
U 15. minuti Dominik Lukežić postiže pogodak za pobjedu 1:0. Minutu prije kraja isti igrač ima još jednu dobru priliku za pogodak, no lopta odlazi pored gola.
Rječina je u polufinalu! Tko bi se to usudio prognozirati nakon neuvjerljive prve dvije utakmice na turniru.
Utakmica polufinala igrala se u 10:30, protivnik je bila vrlo dobra momčad Dandy iz Novog Pazara.
U ravnopravnoj utakmici obje momčadi su imale svoje šanse, no potpuno zasluženo kao pobjednik je na kraju opet izašla momčad Rječine.
U 2. minuti svoj dio posla je opet obavio golman Rudar obranivši odličan udarac Dandyja. Bilježimo nekoliko poluprilika Rječine i još jednu obranu Rudara, no bez promjene rezultata.
I onda je u 13. minuti utakmica riješena. Sjajan prodor Dominika Lukežića s lijeve strane i odličan ubačaj pred gol na drugoj stativi prati Jakov Sudan, kojem nije bilo teško sa nekoliko metara plasirati loptu u praznu mrežu. 1:0.
Nakon toga Rječina je rutinski privela utakmicu kraju i plasirala se u finale!
U finalu protivnik sa početka priče – Sarajevo.
Protivnik koji je i u ovom susretu bio bolji i pobjedio sa 2-0. Bilo bi i 3-0 da u jednoj opasnoj situaciji Leo Marčelja nije bio na visini zadatka i očistio loptu sa same gol crte. Imala je Rječina nekoliko udaraca na gol, ali to su bili uglavnom bezopasni pokušaji. Sarajevo je bilo brže, bolje, jače i zasluženo osvojilo ovaj turnir.
Na kraju se pamti još jedan odlično odigran turnir gdje je osvojeno drugo mjesto, a također treba naglasiti i da je Dominik Lukežić proglašen za igrača turnira!
Svakako još treba napomenuti da su Dive ribe prilikom proglašenja pobjednika osvojile neslužbenu titulu najbolje navijačke skupine. No to je bilo i za očekivati, koeficijent na kladionici za tako nešto bi bio vrlo mali. Kao i za to da će na povratku u Dražice biti organiziran veličanstven doček sa bakljadom. Ultras krilo Divih riba ni ovom prilikom nije razočaralo.
Iskoristimo na kraju ovu priliku da podvučemo crtu na ovu rekli bismo vrlo uspješnu sezonu.
Mlađi morčići Rječine su u prvenstvu osvojili drugo mjesto, samo zahvaljujući gol razlici nisu bili prvi.
Sudjelovali su na 8 turnira, na nekima i sa dvije selekcije. Na svih osam se barem jedna ekipa Rječina plasirala u razigravanje. Dva turnira su osvojili (Christmas kup u Zagrebu i Vladimir Jardas na Viškovu), a na dva su bili srebrni (Sarajevo i Opatija). 4. mjesto u Međugorju također je rezultat koji valja istaknuti.
Sveukupno se ove sezone što u prvenstvu, što na turnirima odigralo 74 službene utakmice. Zabilježena je 41 pobjeda, 15 neriješenih i 18 poraza, uz 154 postignuta i 76 primljenih pogodaka!
Svaka čast mlađim morčićima i njihovom treneru Toniju Forgiću, odigrali su sezonu za pamćenje!

© 2017- Dive Ribe by RS